هر آنچه که باید در مورد ترمیم دندان ترک خورده بدانید
ترک دندان به وضعیتی ناخوشایند و دردناک گفته می شود که حتی گاهی اوقات با چشم قابل رویت نیست. دندانپزشک اغلب این عارضه را بر اساس میزان ترک خوردگی، محل و عمق آسیب درمان می کند. یکی از رایج ترین مشکلات دندان که اغلب افراد متوجه این عارضه نمی شوند، ترک خوردگی آن است. زمانی که شما با نوشیدن آب گرم یا سرد یا حتی موقع حرف زدن درد احساس می کنید، اما هیچ گونه تغییر رنگی در دندان خود نمی بینید، ممکن است که دندان شما یک ترک خوردگی ریز داشته باشد. بنابراین باید برای درمان و ترمیم دندان ترک خورده خود به پزشک مراجعه کنید. پس اگر در مواقع مختلف کم و بیش با درد دندان مواجه هستید، اما نمی دانید این درد ناشی از چیست، در ادامه این مطالب با ما همراه باشید تا اطلاعات کافی در این زمینه در اختیارتان قرار دهیم. البته قبل از آن لازم است بدانید که ترک خوردگی چیست، چرا اتفاق می افتد و انواع آن کدامند؟
ترک خوردگی دندان چیست؟
زمانی که ساختار دندان ها به دلایل مختلفی دچار آسیب شود، ترک خوردگی دندان ایجاد می گردد. از این آسیب با نام CTS یا همان سندرم دندان ترک خورده یاد می کنند. گاهی اوقات این آسیب دیدگی ها کاملا ریز و بی ضرر هستند، اما در برخی مواقع ممکن است به شکستگی و از دست رفتن کامل دندان منجر شوند. ترک خوردگی دندان ها به گونه ایست که در صورت عدم ترمیم می تواند از لایه های بیرونی به لایه های درونی نفوذ کرده و در نتیجه باعث افزایش شدت دندان درد شود. اگر ترک خوردگی به عصب دندان شما برسد، درد شدیدتری احساس خواهید کرد. در ادامه به علت های ترک خوردگی دندان می پردازیم.
دلایل ترک خوردگی دندان
دلایل مختلفی برای ترک خوردگی دندان وجود دارد، چند مورد از علت های ترک خوردگی دندان عبارتند از:
- یکی از عوامل تاثیرگذار در ایجاد ترک خوردگی دندان ها، دندان قروچه شدید است.
- اگر نوشیدنی یا مواد غذایی سرد و گرم را با فاصله زمانی کم استفاده کنید، احتمال اینکه دندان ها دچار آسیب دیدگی یا شکستگی شوند، افزایش می یابد.
- یکی از دلایل اصلی ترک خوردگی دندان ها گاز زدن مواد غذایی سفت است. برای جلوگیری از این عارضه توصیه می شود که از گاز زدن مواد غذایی سفت پرهیز کنید.
- وارد شدن ضربه به فک یا چانه از دیگر دلایل آسیب دیدگی و ترک خوردگی دندان ها به حساب می آید.
- اگر برخی از بیماری های مربوط به لثه، به موقع درمان نشوند، ممکن است به مرور زمان موجب ترک خوردگی ریشه دندان شوند.
- اغلب دندان هایی که عصب کشی می شوند، نسبت به دیگر دندان ها ضعیف ترند. بنابراین این دندان ها در مقایسه با سایر دندان ها، بیشتر مستعد ترک خوردگی هستند.
- از دیگر دلایلی که ممکن است به مرور زمان باعث ایجاد ترک خوردگی دندان شود، استفاده از مواد اضافی برای پرکردن دندان های پوسیده است که سبب ایجاد فشار به دندان و در نهایت شکستگی آن خواهد شد. درواقع انجام صحیح درمان و داشتن گیر مناسب فک بالا و پایین نقش خیلی مهمی در پخش فشارهای وارد شده به دندان می شود.
انواع ترک خوردگی دندان
ترک دندان انواع مختلفی دارد و هر یک از آنها به دلایل خاصی اتفاق می افتد. تشخیص و ترمیم هر کدام از این ترک خوردگی ها بر عهده دندانپزشک است، اما بهتر است شما نیز با برخی از این ترک خوردگی ها آشنا شوید.
- ترک های عمودی؛ در ترک های عمودی، دندان های جلویی، اغلب دچار ترک خوردگی عمودی می شوند و ترک از نوک دندان به سمت ریشه کشیده می شود. این ترک خوردگی عمدتا باعث خرد شدگی دندان نمی شود، اما اگر این عارضه در زمان مناسب درمان نشود، به مرور زمان باعث گسترش ترک می شود. در ترک خوردگی های عمودی، اگر آسیب دیدگی عمیق باشد، لکه های قهوه ای و زرد رنگ اطراف دندان ایجاد می گردد که نشان دهنده آسیب به پالپ دندان است.
- خطوط ترک؛ ممکن است خط های ریزی بر روی مینای خارجی دندان ظاهر شود. این نوع ترک خوردگی، معمولا با درد همراه نیست و بیشتر در افراد بزرگسال اتفاق می افتد و تنها بر روی زیبایی دندان اثر می گذارد. از این رو، درمان این عارضه زمانی لازم است که بخواهید طرح لبخندتان را بهبود بخشید.
- دندان های خرد شده؛ برخی از مواقع، ترک ایجاد شده بر روی دندان به علت ضربه به فک یا گاز زدن مواد غذایی سفت اتفاق می افتد. در این وضعیت ممکن است قسمتی از مینای دندان از گوشه قدامی دندان جدا شود که اصطلاحا به آن دندان خرد شده گفته می شود. اغلب دندان های خرد شده درد زیادی ندارند وپزشک برای ترمیم از پرکننده همرنگ دندان استفاده می کند.
- کاسپ شکسته؛ کاسپ شکسته زمانی ایجاد می شود که روی سطح دندان جونده خلفی، ترک ایجاد شود. این ترک خوردگی در ابتدا بسیار ریز بوده، ولی با گذشت زمان گسترش یافته و باعث جدا شدن تکه ای از دندان می شود. کاسپ شکسته بیشتر در دندان های پر شده رخ می دهد؛ چرا که کاسب برجستگی هایی روی ندان های خلفی هستند و این دندان ها وظیفه خرد کردن غذا را دارند. این نوع ترک خوردگی معمولا نزدیکی پالپ اتفاق نمی افتد، اما این امکان وجود دارد که حین جویدن غذا یا نوشیدن مایعات احساس درد کنید.
- ترک های مورب؛ ترک های مورب، عمیق ترین و شدیدترین ترک خوردگی های دندان هستند که اغلب نزدیک عمق لثه رخ می دهند. این نوع ترک خوردگی دندان، هیچ راه ترمیمی ندارد و برای رهایی از درد آن باید دندان آسیب دیده را بکشید.
روش های ترمیم ترک خوردگی
در حال حاضر با پیشرفت هایی که در زمینه دندانپزشکی صورت گرفته است، نباید نگران این موضوع بود؛ چون روش هایی برای ترمیم دندان ترک خورده وجود دارد. با توجه به وجود تکنیک های مختلف، انتخاب روش ترمیم مناسب، کاملا به اندازه و عمق ترک خوردگی بستگی دارد. قبل از آغاز ترمیم، دندانپزشک، دندان را بررسی می کند و بهترین روش برای ترمیم را به شما پیشنهاد می دهد. در صورت توافق، پزشک کار خود را آغاز می کند. برخی از روش های ترمیم عبارتند از:
.
- پرکردن؛ زمانی که ترک بسیار ریز باشد، دندانپزشک برای ترمیم آن از مواد مخصوصی جهت پرکردن ترک ها استفاده می کند.
- عصب کشی؛ اگر ترک خوردگی به عصب رسیده باشد، ابتدا پزشک عمل عصب کشی را انجام داده و سپس برای حفظ زیبایی و استحکام بیشتر دندان آن را روکش می کند.
- روکش؛ این نوع ترمیم ترک خوردگی دندان برای زمانی است که ترک بزرگ باشد و پزشک برای محافظت بیشتر، دندان را به طور کامل روکش می کند.
چرا ترمیم دندان های ترک خورده اهمیت دارد؟
اگر ترک دندان در زمان مناسب درمان نشود، به مرور زمان منجر به ایجاد مشکلاتی از جمله موارد زیر خواهد شد.
۱. به وجود آمدن درد شدید که بیشتر در مواقع جویدن غذاهای سفت، سرد و گرم احساس می شود.
۲. اگر ترک خوردگی دندان در زمان مناسب درمان نشود، با گذشت زمان به عصب می رسد و در نهایت موجب عفونت ریشه دندان ها می شود.
۳. از دیگر دلایلی که افراد را وادار به ترمیم دندان می کند، شکستگی کامل دندان است. در صورتی که ترک های بزرگ ترمیم نشوند، به مرور زمان باعث شکستگی کامل دندان شده، پس ضروریست قبل از بروز این اتفاق، برای ترمیم آن اقدام کنید.
مراحل درمان دندان های ترک خورده چگونه انجام می شود؟
ابتدا پزشک متخصص با انجام معاینات متعدد، ترک خوردگی دندان را با دقت بررسی کرده و سپس اندازه و محل آن را مشخص می کند. پس از مشخص کردن محل و اندازه ترک خوردگی، پزشک بی حسی را تزریق کرده تا هیچ گونه دردی احساس نشود. در مرحله بعد، دندانپزشک اطراف ترک خوردگی را به خوبی تمیز می کند و در صورت نیاز تراش میدهد تا پوسیدگی را بردارد؛ تا دندان آماده ترمیم شود. سپس با توجه به روش انتخابی برای ترمیم، پزشک مقداری از مواد ترمیمی را بر روی دندان قرار داده و شروع به شکل دادن آن می کند. در گام آخر نیز متخصص با صیقل دادن سطح دندان ترمیم شده آن را به شکل دیگر دندان ها در می آورد.
مراقبت های ویژه بعد از ترمیم دندان ترک خورده
- چند روز اول از خوردن غذاهای چسبناک و سفت جدا خودداری کنید.
- بعد از اتمام هر وعده غذایی، برای مراقبت بهتر از دندان ها، مسواک بزنید. توجه کنید حین مسواک زدن به دندان ترمیم شده فشار وارد نشود.
- بدون ایجاد فشار به دندان های ترمیم شده، نخ دندان بکشید.
- در صورت امکان، هر ۶ ماه یکبار به دندان پزشک خود مراجعه کنید.
- اگر از جمله افرادی هستید که به دندان قروچه عادت دارید، حتما با مشاوره با دندانپشک خود از محافظ دندان استفاده نمایید تا به دندان هایتان فشار وارد نشود.
توجه داشته باشید که سلامتی دندان ها بسیار حائز اهمیت است، پس برای مراقبت از آنها لازم است هرچند وقت یکبار برای اطمینان از سلامت دندان ها و داشتن لبخندی زیبا و سالم تر، به دندانپزشک مراجعه کنید.
نتیجه گیری
زمانی که مینای دندان یا بخش های زیرین آن دچار شکستگی های بزرگ یا ریز شود، ترک خوردگی رخ می دهد. بسیاری از مواقع این ترک خوردگی ها بسیار ریز و نامحسوس و در برخی موارد بزرگ و قابل رویت هستند. جویدن چیزهای سفت، دندان قروچه، ضربه به فک، تغییرات دمایی ناگهانی و پرکردگی های قدیمی، مهمترین علل ترک خوردگی دندان ها محسوب می شوند. برای ترمیم دندان های ترک خورده روش های مختلفی وجود دارد که پزشک پس از بررسی های لازم مشخص می کند که با استفاده از کدام روش می توان به ترمیم دندان ترک خورده پرداخت.
مقالات دیگر
articles
دیدگاهتان را بنویسید