مجموعه دندانپزشکی و آموزشی

دکتر کابلــی فــرشچی

top logo
خانه   /   دسته‌بندی نشده   /   ارتودنسی

ارتودنسی

ارتودنسی چیست:

ارتودنسی یکی از معروف ترین و کارآمدترین درمان ها در رشته دندانپزشکی می باشد. Ortho و dontic دو کلمه ای هستند که این ترکیب را تشکیل می دهند. Ortho به معنای مرتب کردن است و dontic معنای دندان را دارد.

در این روش دندان ها نظم و ترتیب پیدا کرده و مشکلات ناحیه فک بهبود پیدا می کنند.

به دلیل اهمیت این موضوع در این نوشته قصد داریم تا راجع به آن بیشتر بگوییم پس تا انتها با ما همراه باشید.

 

 

همه آن چیزی که لازم است درباره ارتودنسی بدانید

ارتودنسی یک علم بسیار ژرف و یک تخصص بسیار وسیع است. گفتنی است که بعضی از درمان های این حوزه به قدری کارآمد و حیرت انگیز هستند که با رخ دادن معجزه هیچ تفاوتی نمی کنند. لازم به ذکر است که این رشته تخصصی قدمت زیادی دارد و به دلیل موثر بودن مورد تایید خیل کثیری از افراد می باشد. همه ی این موارد در کنار یکدیگر نشان می دهند که زیبایی و جذابیت و همچنین برخورداری از لبخند زیبا از گذشته های دور تاکنون دغدغه ی افراد بوده و هست.

 

به چه کسی متخصص ارتودنسی گفته می شود؟

اگر مستحضر باشید دوره ی عمومی دندانپزشکی یک دوره ی ۶ ساله است. دانشجویان این رشته پس از پایان دوره تحصیلی می توانند در آزمون تخصصی شرکت نمایند. شرکت در این آزمون و ادامه تحصیل در حوزه های تخصصی باعث می شود تا مدرک عمومی دندانپزشکان به مدرک تخصصی تبدیل شود.

در همین زمینه باید گفت که رشته دندانپزشکی ۱۱ زیر شاخه تخصصی دارد و ارتودنسی یکی از بهترین و پر متقاضی ترین این زیر شاخه ها است.

این رشته معمولا مورد انتخاب افرادی است که بهترین رتبه ها را در کنکور تخصصی از آن خود کرده اند. در واقع افراد موفق به کسب رتبه های تک رقمی آزمون، این رشته را به عنوان رشته ی تخصصی خود انتخاب می نمایند.

ناگفته نماند که دوره ی تخصصی آن معمولا ۴ سال به درازا می انجامد.

در حقیقت متخصص در این رشته کسی است که علاوه بر دوره عمومی در دوره تخصصی شرکت کرده باشد و در زیر شاخه Orthodontic تحصیلاتش را تکمیل نموده باشد.

 

 

انواع این فرآیند

بطور کلی ارتودنسی دو نوع ثابت و متحرک دارد. در نوع ثابت ارتودنسی از براکت استفاده می کنند. گفتنی است که براکت ها فلزی بوده و به نگین دندان شباهت دارند.

این براکت ها توسط سیم به دندان می چسبند. اصلا به همین دلیل است که در گویش عامه به آن سیم کشی دندان نیز گفته می شود.

ناگفته نماند که در نوع ثابت، براکت ها و سیم ها توسط خود بیمار قابل گذاشتن و برداشتن نیستند و این کار حتما باید توسط متخصص به انجام برسد. ارتودنسی ثابت در دهان می ماند و بعد از گذشت مدت زمان نسبتا طولانی از دندان ها باز می شود.

در سوی دیگر درمان دیگری تحت عنوان ارتودنسی متحرک وجود دارد. همانطور که از نامش مشخص است این مدل توسط خود بیمار قابل گذاشتن و برداشتن است و به هیچ عنوان به دندان ها متصل نمی باشد.

چه کسی نوع ارتودنسی را تعیین می کند؟

برای انجام این درمان حتما باید به متخصص مراجعه کنید. او وظیفه دارد وضعیت دندان های شما را بررسی کرده و برایتان طرح درمان بنویسد. متخصص نوع ارتودنسی را تشخیص می دهد و طرح درمان را بر اساس همان تشخیص پیش می برد.

برای انجام ارتودنسی می توانید به مرکز دندانپزشکی دکتر کابلی مراجعه نمایید.

 

توضیحات تکمیلی درباره ارتودنسی ثابت

این نوع ارتودنسی را معمولا بر روی افرادی که رشد و رویش دندانی آنها به پایان رسیده است به انجام می رسانند. از این رو تنها افراد بالای ۱۲ سال می توانند کاندید انجام ارتودنسی ثابت باشند. گفتنی است که در این نوع درمان دندانپزشک براکت ها را با استفاده از یک نوع چسب مخصوص به دندان ها می چسباند. سپس سیم را از میان آنها رد می کند و براکت ها را توسط همان سیم به یکدیگر مرتبط می نماید. این سیم توسط کش های مخصوص به براکت ها وصل می گردد. هر جلسه که فرد توسط دندان پزشک ویزیت شود کش ها تعویض می شوند. اما سیم ها ممکن است تعویض نشوند. لازم به ذکر است که براکت ها تا پایان دوره ی درمان در دهان و بر روی دندان ها باقی می مانند.

امروزه سایز براکت های مورد استفاده در نوع ثابت این درمان بسیار کاهش یافته است و به همین دلیل دیگر لازم نیست افراد نگران ظاهر و جلوه بد آن باشند.

 

در ارتودنسی ثابت هدف چیست؟

این فرایند به انجام می رسد تا دندان ها در فضای مناسبی حرکت کنند. دندان های شلوغ و روی هم رفته تنظیم شوند و رابطه ی دو فک نیز بهبود پیدا کند. البته دستیابی به این اهداف کوتاه مدت نیست و به همین دلیل نتیجه گرفتن از آن زمان بر است.

 

نکات مهم درباره انجام ارتودنسی ثابت:

  • این نوع درمان ۱ الی ۳ سال به طول می انجامد. گفتنی است که اگر فرد دچار مشکلات حاد در ناحیه فک باشد احتمالا این زمان کمی بیشتر طول بکشد.
  • در طول دوره درمان الزامی است تا بیمار به صورت منظم و مکرر به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کند. در طول این جلسات پزشک سیم ها و فنرها را بررسی کرده و در صورت نیاز آنها را تعویض می نماید.
  • در روزهای اول بعد از انجام این درمان، احتمالا در انجام فعالیت هایی چون صحبت کردن، غذا خوردن و… مشکل داشته باشید، اما طبیعی است؛ چرا که پیش از آن شما به سیم ها و براکت های روی دندان تان عادت نداشته اید. خبر خوش اینکه به مرور و پس از گذشت چند روز به شرایط جدید عادت خواهید کرد.
  • بهتر است در روز های اول بعد از انجام این طرح درمان، غذای نرم و سبک میل کنید. همچنین بهتر است کمتر مواد غذایی رنگی از جمله سس، نوشابه، قهوه و… تناول نمایید.
  • بطور کلی اگر ارتودنسی ثابت دارید بهتر است با پرهیز های غذایی آشنا باشید. سعی کنید تا حد امکان مواد غذایی چسبنده و سفت مانند ته دیگ و آدامس میل نکنید. این مواد غذایی می توانند سیم های ارتودنسی را کج کنند و یا حتی باعث شکستن آنها نیز شوند.
  • اگر ارتودنسی در دهان دارید به هیچ عنوان تخمه نشکنید.

 

 

 

نکات مهم:

  • مسواک زدن در طول دوره درمان الزامی است. لذا بعد از انجام ارتودنسی باید از مسواک های مخصوص و برس های بین دندانی استفاده نمایید. این برس ها کمک می کنند تا مواد غذایی از میان براکت ها و سیم ها برداشته شده و از تغییر رنگ دندان ها و بو گرفتن دهان نیز جلوگیری به عمل می آورند.
  • اگر فعالیت شدید دارید، رشته ورزشی خاصی را دنبال می کنید و یا فکر می کنید ممکن است ضربه ای به سر و یا به صورت شما وارد شود، حتما از سیم های ارتودنسی مراقبت نمایید. استفاده کردن از محافظ در این مورد توصیه می شود.
  • در طول دوره درمان چنانچه احساس کردید که براکت های شما افتاده اند و یا شل شده اند حتما پزشک خودتان را در جریان قرار دهید.

برای ارتودنسی از پشت دندان و همچنین ارتودنسی فوری می توانید از مشاوره رایگان مرکز دندانپزشکی دکتر کابلی در واتس اپ استفاده کنید.

 

توضیحات تکمیلی درباره ارتودنسی متحرک

ارتودنسی متحرک انواع مختلفی دارد. پلاک های متحرک، الاینر شفاف، ارتودنسی خارج از دهان از جمله انواع مختلف آن می باشند. همانطور که پیش تر گفته شد در این نوع درمان، بیمار می تواند پلاک را از دهان خارج کرده و دوباره به سر جایش بازگرداند.

 

ارتودنسی متحرک چند روش دارد؟

این آیتم دو نوع اصلی دارد. گفتنی است که الاینر و ریتینر نام این دو نوع می باشد.

  • الاینر: elayner  نوعی پلاک است که از ترموپلاستیک ( Thermoplastic) ساخته می شود. این پلاک کاملا شفاف و بدون رنگ بوده و به همین دلیل زمانی که بر روی دندان ها قرار می گیرد کسی متوجه آن نمی شود. حرکت دادن دندان ها و ایجاد نظم و ترتیب در ساختار دندانی از جمله اهداف استفاده از الاینر ها می باشد. برای استفاده از الاینر باید به متخصص ارتودنسی مراجعه نمایید. وی شما را ویزیت می کند و بر اساس مشکلی که در ناحیه دندانی شما وجود دارد الاینر را طراحی و برای ساخت آن را به لابراتوار ارسال می کند. گفتنی است که در طول دوره درمان لازم است تا الاینر ها را تعویض نمایید. احتمالا هر دو الی سه هفته یکبار باید الاینر جدید را جایگزین الاینر قبلی کنید و این موضوع به تشخیص پزشک بستگی دارد.

 

  • ریتینر retainer: این وسیله تثبیت کننده این نوع درمان می باشد. در واقع پس از انجام ارتودنسی و بعد از پایان یافتن دوره درمان لازم است تا از ریتینر استفاده نمود. همچنین شما پس از تغییر شکل در دندان ها و ایجاد نظم در ساختار آنها لازم دارید تا ترتیب ایجاد شده را حفظ نمایید. retainer برای دست یابی به این هدف به شما کمک خواهد کرد.

ناگفته نماند که پس از درمان، دندان ها تا مدتی پتانسیل بازگشت به حالت سابق را دارند. از این رو برای همیشه و یا فقط برای مدت زمان خاص لازم است تا از تثبیت کننده استفاده کرد. مدت زمان استفاده از این وسیله توسط متخصص تعین می شود.

 

 

 

استفاده از ارتودنسی متحرک چه مزایایی دارد؟

  • در فرایند ارتودنسی متحرک و بنابر ضرورت می توان پلاک را از دهان خارج کرد.
  • با استفاده از آن مسواک زدن آسان است. فرد می تواند پلاک را از دهان خارج کند و دندان هایش را مسواک بزند. این در حالی است که نوع ثابت آن مسواک زدن را دشوار می کند.
  • در نوع متحرک فرد می تواند پلاک را از دهان خارج کند و آن را تمیز نماید. این مهم باعث می شود تا پلاک تمیز شود و احتمال عفونت لثه و پوسیدگی دندان به حداقل کاهش پیدا کند.
  • در فرایند ارتودنسی متحرک بر خلاف نوع ثابت لکه های سفید بر روی دندان ها ایجاد نمی گردند. در همین باره گفتنی است که در نوع ثابت این درمان در محلی که براکت ها بسته شده اند ممکن است پلاک و باکتری تجمع گردد. فعالیت باکتری ها و افزایش مقدار آنها باعث می شود تا بر روی دندان ها لکه هایی به رنگ سفید ایجاد شود.
  • اگر از نوع متحرک استفاده کنید می توانید در زمان غذا خوردن پلاک را از دهان خارج نموده و هر آنچه که تمایل دارید را میل نمایید. این در حالی است که در نوع ثابت این درمان شما نمی توانید هر آنچه که دوست دارید را میل کنید. غذاهای سفت و چسبناک ممکن است به براکت ها آسیب برسانند.
  • همانطور که پیشتر گفته شد الاینر ها نوعی ارتودنسی متحرک هستند که به دلیل نامرئی بودن قابل تشخیص نمی باشند. این نکته از دیگر مزایای استفاده از ارتودنسی متحرک است.

 

آیا این نوع درمان دردناک است؟

درمان با ارتودنسی می تواند دردناک باشد. اما مسئله ای که وجود دارد این است که امروزه به مدد پیشرفت علم پزشکی وسایل و ابزار آلات جدیدی به این حوزه درمانی اضافه شده اند. این وسایل و ابزار آلات نیرو و فشار به مراتب کمتری را به دندان ها وارد می سازند و به همین دلیل میزان درد را به طور قابل توجهی کم می کنند.

در همین زمینه باید گفت که میزان درد در این نوع درمان بطور کل کمتر از میزان درد در سایر درمان های دندان پزشکی از جمله عصب کشی، کشیدن دندان و… می باشد.

 

جای عکس

هزینه ارتودنسی :

فاکتورها و عوامل مختلفی بر هزینه نهایی درمان با ارتودنسی تاثیر می گذارند که از این میان می توان به نوع درمانی که بیمار نیاز دارد، پیچیدگی مشکل در فک و دندان ها، سابقه پزشک و هزینه های جانبی اشاره نمود.

ناگفته نماند که برای تعیین دقیق هزینه حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنید و توسط وی ویزیت شوید.

جمع بندی و نتیجه گیری:

  • بعضی از درمان های ارتودنسی به قدری کارآمد هستند که با معجزه هیچ تفاوتی نمی کنند.
  • با استفاده از ارتودنسی دندان ها در فضای مناسبی حرکت می کنند. دندان های شلوغ تنظیم می شوند و رابطه ی دو فک نیز بهبود پیدا می کند.
  • ارتودنسی دو نوع ثابت و متحرک دارد.
  • در ارتودنسی ثابت مدت درمان بین ۱ الی ۲ سال متغیر می باشد.
  • در فرایند ارتودنسی متحرک بر خلاف ارتودنسی ثابت لکه های سفید بر روی دندان ها ایجاد نمی گردند.

 

مشاوره و نوبت دهی