مجموعه دندانپزشکی و آموزشی

دکتر کابلــی فــرشچی

top logo
خانه   /   دسته‌بندی نشده   /   جرمگیری

جرمگیری

وجود جرم در پشت دندان ها، بوی بد دهان، رنگ بد دندان ها، ایجاد پوسیدگی و التهاب در ناحیه لثه و… از جمله مشکلاتی هستند که با جرمگیری می توان آنها را تا حد زیادی رفع نمود. در این نوشته از جرمگیری و مزایای آن بیشتر خواهیم گفت. همراه ما بمانید.

جرمگیری دندان و مزایای آن

حتما تا به حال با افرادی که دهانشان بوی شدیدا بدی می دهد برخورد داشته اید. این بو گاهی آنقدر تند و نا مطبوع است که شما را وادار می کند تا از آنها فاصله بگیرید.

حتما تا به حال کسانی را دیده اید که رنگ دندان هایشان تغییر کرده و همین تغییر به دندان های آنان جلوه بدی داده است. باید گفت که چنین اتفاقاتی وقتی می افتند که افراد به سلامت دهانشان توجه نشان نمی دهند. آنها معمولا پس از میل نمودن غذا مسواک نمی زنند و در کل سلامت دهان و دندان برای آنها اهمیتی ندارد. در چنین شرایطی یک لایه بسیار نازک از جرم بر روی دندان های آنان می نشیند. گفتنی است که این لایه نازک و غیر قابل مشاهده در مراحل اولیه هیچ خطری برای دندان ها ندارد. اما با گذشت زمان مخاطره آمیز شده و می تواند سلامت دندان ها و لثه را به خطر بیندازد. ایجاد بوی بد در دهان نیز از جمله عوارضی است که جرم دندان آن را در پی دارد. اما جای هیچ نگرانی نیست چرا که افراد می توانند به مطب دندانپزشکی مراجعه نموده و با انجام جرمگیری و بروساژ، خطر جرم دندان را از بین ببرند.

 

 

به چه چیزی جرم دندان گفته می شود؟

جرم دندان را ما به صورت یک لایه رنگی بر روی دندان ها مشاهده می کنیم. در واقع جرم دندان چیزی نیست جز پلاک میکروبی که به صورت یک غشای چسبناک بر سطح دندان ها می چسبد و به حالت رسوبی در می آید.

گفتنی است اگر این پلاک میکروبی به مدت ۴۸ ساعت بر روی دندان بماند و شسته نشود با بزاق دهان و مواد معدنی درون بزاق ترکیب می شود، سفت و محکم شده و در نهایت به قدری بر روی دندان ها سفت می شود که بدون دخالت شستشو دهنده های قوی قابل پاک شدن نخواهد بود.

قسمتی از این پلاک میکروبی در قسمت بالای لثه قرار می گیرد که معمولا رنگ آن زرد و یا خاکستری می باشد.

لازم به ذکر است که قسمتی از این پلاک میکروبی نیز در قسمت زیر لثه قرار می گیرد. قهوه ای، سیاه و سبز مایل به سیاه از جمله رنگ های پلاک دندانی زیر لثه می باشند.

ایجاد بیماری های مختلف در قسمت لثه، تحلیل استخوان لثه و همچنین لق شدن دندان و از بین رفتن آن از جمله عوارضی هستند که جرم دندان، آنها را ایجاد می کند. لذا انجام جرمگیری و از بین بردن پلاک های میکروبی بسیار لازم و ضروری است.

 

دلایل ایجاد پلاک میکروبی

زمانی که ما غذا می خوریم، لایه ای از مواد غذایی بر روی دندان های ما می نشیند. از این رو پس از خوردن غذا لازم است مسواک زده شود تا این لایه از بین برود. با این حال بدیهی است که اگر فردی سلامت دندان ها را جدی نگیرد و به صورت روتین مسواک نزند، این لایه های غذایی بر روی دندان های او سفت و سخت می شوند و دیگر از مسواک نمی توان توقع داشت تا آنها را از بین ببرد. ایجاد رنگ زرد بر روی دندان ها، ایجاد پلاک در قسمت پشت دندان و همچنین ایجاد لایه در قسمت زیر لثه از جمله عوارضی هستند که وجود پلاک دندانی در ایجاد آنها دخیل است. وجود پلاک و لایه در قسمت روی دندان و پشت دندان علاوه بر ایجاد ظاهر نامطلوب، بیماری های مختلفی را نیز در پی خواهد داشت.

 

آیا تنها افرادی که مسواک نمی زنند به این مشکل مبتلا می شوند؟

نه تنها افرادی که در مسواک زدن کم کاری می کنند، بلکه افراد سیگاری و افرادی که به استفاده از مواد مخدر معتاد هستند نیز به جرم دندان مبتلا خواهند شد.

شایان ذکر است که افراد سیگاری و افراد معتاد به استفاده از مواد مخدر، بیش از سایرین در معرض ابتلا به جرم دندان قرار دارند.

در سوی دیگر افرادی که از چای و قهوه و سایر نوشیدنی های رنگ دار استفاده می کنند نیز در خطر ابتلا به جرم دندان هستند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید، بزاق دهان نیز در ایجاد جرم دندان دخیل است. پس حتی بدون تناول مواد غذایی لازم است تا مسواک بزنیم.

به راستی رعایت بهداشت دهان بهترین مانع در مسیر ایجاد جرم دندان می باشد.

 

 

فواید و اثرات جرمگیری:

  • با جرمگیری پوسیدگی دندان تا حد چشمگیری کاهش پیدا می کند.
  • با انجام منظم جرمگیری و همچنین بروساژ دندان، التهاب لثه به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می کند و از بیماری های لثه جلوگیری می شود.
  • جرمگیری دندان رنگ سفید را به دندان ها باز می گرداند و به آنها جلوه ای زیبا می بخشد.
  • جرمگیری دندان تا حد زیادی بر رفع بوی بد دهان اثرگذار است.

 

آیا این فرآیند یک درمان دائمی است؟

خیر. جرمگیری یک درمان دائمی نیست. بلکه اثر آن تنها تا زمانی باقی می ماند که مجددا جرم بر روی دندان ها تشکیل نشود. از این رو اگر بیمار، بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کند، از درمان جرمگیری می توان توقع دوام بیشتری را داشت.

با این حال لازم است تا بیمار به صورت روتین و بر اساس یک برنامه منظم به دندانپزشکی مراجعه نماید تا اگر مجددا جرمی بر روی دندان او ایجاد شد، در اسرع وقت توسط دندانپزشک رفع گردد.

 

شما برای چکاپ دندانپزشکی و همچنین انجام جرمگیری می توانید به مرکز دندانپزشکی دکتر کابلی مراجعه نمایید.

 

 

چند وقت یکبار لازم است تا برای جرمگیری به دندانپزشکی مراجعه کنیم؟

رعایت بهداشت دهان رابطه ای معکوس با انجام جرمگیری دارد. از این رو هر چه بیشتر بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید، بسیار کمتر لازم است تا برای انجام جرمگیری اقدام نمایید.

گفتنی است که بعضی از افراد تنها با انجام یکبار جرمگیری، میزان قابل توجهی از جرم را از روی دندان بر می دارند و با رعایت مسائل بهداشتی تا مدت ها به این فرآیند نیاز پیدا نخواهند کرد.

اما نکته ی مهمی که در رابطه با این موضوع وجود دارد این است که همه ی افراد برای هر چه بیشتر و بهتر رعایت نمودن بهداشت به دست کم سالی یک مرتبه جرمگیری نیاز پیدا خواهند کرد. دلیل آن است که بعضی از جرم های دندانی، قوی هستند و تنها با کمک مسواک قابل حذف نمی باشند. از این رو این دسته از پلاک ها برای حذف شدن به ابزار آلات قوی و مواد شستشو دهنده ی عالی نیاز دارند.

در طرف دیگر هر چه بهداشت شما قوی تر باشد، جرم ها با سرعت بیشتر و به شیوه ای ساده تر از روی دندان ها پاک خواهند شد.

 

آیا لازم است هر ۶ ماه یکبار جرمگیری انجام شود؟

همانطور که قبل تر در رابطه با جرمگیری گفتیم کیفیت رعایت بهداشت دهان بر این امر اثرگذار است. با این حال هر چه شما بیشتر بهداشت را رعایت کنید، در فاصله زمانی طولانی تری به جرمگیری نیاز پیدا خواهید کرد.

ناگفته نماند که انجام جرمگیری آن هم هر ۶ ماه یکبار بیشتر مناسب کسانی است که به صورت روتین مسواک نمی زنند و بهداشت را به صورت جدی رعایت نمی کنند.

اگر شما فردی هستید که بهداشت دهانی را به صورت سفت و سخت رعایت می کنید، به احتمال زیاد دیگر نیازی به انجام جرمگیری در فاصله زمانی هر ۶ ماه یکبار نخواهید داشت.

 

 

جرمگیری دندان چقدر هزینه دارد؟

فاکتورهای مختلف و متعددی بر هزینه نهایی جرمگیری دندان اثرگذار هستند. مهارت دندانپزشک، کیفیت مواد مصرف شده، هزینه های مربوط به رادیوگرافی و… از جمله مهمترین عواملی هستند که هزینه نهایی بر اساس آنها تعیین می شود.

البته شایان ذکر است که همه ی افراد مجبور به گرفتن عکس رادیوگرافی نمی باشند و تنها تشخیص پزشک اهمیت این موضوع را تعیین می کند.

همچنین گفتنی است که اگر مقدار جرم بر روی دندان شما زیاد باشد و اصطلاحا دچار جرم دندانی وخیم باشید شاید لازم باشد تا بیش از یک مرتبه جرمگیری را انجام دهید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه بهتر است تا به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کرده و حتما توسط پزشک ویزیت شوید.

 

چند روش برای انجام جرمگیری وجود دارد؟

به طور کلی دو روش برای از بین بردن جرم از روی دندان ها وجود دارد. دندانپزشکان بر اساس نوع جرم از یک و یا از هر دو شیوه استفاده می کنند. در ادامه هر دو این روش ها را نام برده و توضیحاتی را ارائه می دهیم:

 

  1. ابزارآلات دستی: در این روش دندانپزشک از یک وسیله ی دستی استفاده می کند و با کشیدن آن بر روی دندان شما پلاک ها و مواد زائد را حذف می نماید. گفتنی است که گاهی پلاک ها آنقدر نامحسوس و غیر قابل مشاهده هستند که دندانپزشک با چشم غیر مسلح قادر به دیدن آنها نیست. در چنین شرایطی و برای از بین بردن رسوب ها و پلاک ها وی از حس لامسه استفاده می کند.

 

  1. ابزار اولتراسونیک: ابزار اولتراسونیک لرزش ایجاد می کند و با ایجاد لرزش جرم ها و پلاک ها را از بین می برد. گفتنی است که در این روش مرتبا آب بر روی دندان ها اسپری می شود. لرزش و اسپری آب به صورت همزمان جرم ها و پلاک ها را از روی دندان بر می دارند.

 

 

مراحل جرمگیری دندان:

این فرآیند سه مرحله دارد. ۱ جرمگیری و کورتاژ لثه ۲ بروساژ دندان ۳ صیقلی کردن.

 

(جرمگیری و کورتاژ لثه):

زمانی که جرم و پلاک دندانی از بالا و زیر لثه برداشته شد، لازم است تا عوامل ایجاد عفونت در بافت پوششی یا Epithelium نیز برداشته شوند. انجام کورتاژ لثه می تواند این فرآیند را به بهترین حالت ممکن به انجام برساند. گفتنی است که این عمل سبب می شود تا بافت عفونی از بین برود و بافت لثه ای سالم حفظ گردد.

 

(بروساژ دندان):

شنیدن نام این ترکیب در کنار جرمگیری دندان بسیار رایج می باشد. از این رو بعد از جرمگیری دندان، پزشکان دندان ها را به نوعی خمیر آغشته می کنند و با استفاده از یک برس سطوح دندان را بروساژ می نمایند.

ایجاد سطح صیقلی بر روی دندان و حذف رنگ ها و لکه ها از روی آن مهمترین دلیل انجام بروساژ می باشد. پس از انجام بروساژ، دندان ها سفید تر می شوند.

 

(صیقلی کردن):

بعد از انجام جرمگیری با صیقلی کردن می توان رنگ ها و لکه های باقی مانده بر روی دیواره دندان را از بین برد و تغییر رنگ ناشی از مصرف سیگار، قلیان، چای و قهوه را به حداقل رساند.

این فرآیند علاوه بر سفید کردن دندان ها، پلاک های دندانی را نیز از بین می برد.

گفتنی است که در این روش از واتر جت، اسپری هوا و سدیم بی کربنات استفاده می شود. از این رو این روش بدون ایجاد فشار و گرما به بهبود سلامت دهانی بیمار کمک می کند. به همین دلیل صیقلی کردن نسبت به سایر درمان های PERIODONTAL   برتری دارد. شایان ذکر است که این فرآیند بدون ایجاد هر گونه درد باعث بهبود وضعیت بیمار می شود.

 

 

آیا جرمگیری دندان دردناک است؟

کسانی که می خواهند برای بار اول جرمگیری را انجام دهند، ممکن است با این پرسش مواجه شوند و بخواهند بدانند که آیا جرمگیری دندان دردناک است؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که جرمگیری دندان درد ندارد اما اگر جرم زیادی بر روی دندان شما وجود داشته باشد ممکن است مقداری درد را تجربه نمایید.

به طور کلی جرمگیری از جمله فرآیند هایی است که معمولا بدون بی حسی به انجام می رسد.

 

برای انجام جرمگیری به کجا مراجعه کنیم؟

بهتر است تا برای انجام این فرآیند به یک پزشک متخصص و حاذق مراجعه کنید. مرکز دندانپزشکی دکتر کابلی با برخورداری از کادری مجرب و متخصص این فرآیند را برای شما تسهیل می نماید.

 

 

جمع بندی و نتیجه گیری:

  • جرم دندان پلاک میکروبی است که به صورت یک غشای چسبناک بر سطح دندان ها می چسبد و به حالت رسوبی در می آید.
  • با انجام جرمگیری، التهاب لثه به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می کند و از پوسیدگی دندان جلوگیری می شود.
  • با رعایت هر چه بیشتر بهداشت و مسائل بهداشتی در فاصله زمانی طولانی تری به این فرآیند نیاز پیدا خواهید کرد.
  • برای انجام هر چه بهتر جرمگیری بهتر است تا به یک کلینیک دندانپزشکی خوب و مطمئن مراجعه نمایید.
مشاوره و نوبت دهی