مجموعه دندانپزشکی و آموزشی

دکتر کابلــی فــرشچی

top logo
خانه   /   دسته‌بندی نشده   /   روکش دندان

روکش دندان

روکش دندان چیست و چه مزایایی دارد؟

روکش دندان یا DENTAL CROWN  ، عنوان پروتز ثابتی است که از فلز، سرامیک و یا ترکیبی از هر دو تشکیل می شود. این وسیله بر روی دندان هایی که به صورت گسترده تخریب شده اند، می نشیند و از آنها در برابر عوامل مخرب جلوگیری به عمل می آورد.

در این مقاله از روکش دندان و فواید آن بیشتر خواهیم گفت. همراه ما بمانید.

معمولا دندان های عصب کشی شده را روکش می کنند. روکش دندان همان وسیله ای است که از دندان در برابر عوامل مخرب و آسیب زا مراقبت به عمل می آورد. در کنار این مزیت باید گفت که روکش می تواند جلوه بهتری به دندان ببخشد و زیبایی را به دهان بازگرداند.

 

به طور کلی چند نوع روکش دندان وجود دارد؟

روکش هایی که ترکیبی از فلز و چینی پرسلن هستند؛ مانند روکش PFM

روکش هایی که تماما از سرامیک می باشند؛ مانند روکش های زیرکونیوم یا روکش های ایمکس

 

 

روکش تمام فلزی:

همانطور که از نام آن پیدا است در این آیتم تمام بخش های روکش از فلز ساخته می شوند. فلز سفید یا زرد از جمله آلیاژهایی هستند که روکش تمام فلزی را با استفاده از آنها می سازند.

 

روکش تمام فلزی چه مزیتی دارد؟

  • بهترین و با کیفیت ترین روکش ممکن است.
  • لازم نیست تا پزشک دندان بیمار را به مقدار زیاد تراش دهد.
  • استفاده از این روکش سایش دندان را به حداقل می رساند.
  • این نوع روکش دندان از ماندگاری بسیار بالایی برخوردار می باشد.
  • این نوع روکش، دندان را به صورت کامل در بر می گیرد.

 

روکش تمام فلزی از چه معایبی برخوردار می باشد؟

  • این نوع روکش ظاهر زیبایی ندارد. البته ممکن است بعضی از افراد مایل باشند دندان شان را با روکش طلایی کاور کنند.

 

 

 

روکش سرامیکی:

این نوع از روکش های دندانی به طور کامل از چینی پرسلن ساخته می شوند.

 

روکش سرامیکی چه مزایایی دارد؟

برای ساخت این نوع از روکش ها از فلز استفاده نمی شود. به همین دلیل روکش سرامیکی بیشترین شباهت را به دندان طبیعی دارد.

 

مزیت های استفاده از روکش سرامیکی

  • در این نوع از روکش دندان، لبه فلزی وجود ندارد و به همین دلیل ظاهر آن شبیه به دندان طبیعی است.
  • این نوع از روکش بیشتر مناسب کسانی است که به آلیاژ فلز حساسیت دارند. چون در ساخت این آیتم از فلز استفاده نمی شود.

 

معایب روکش سرامیکی:

این نوع از روکش دندان ساختار ضعیف تری نسبت به روکش های دیگر از جمله روکش PFM دارد. به همین دلیل دندانپزشکان از آن برای کاور کردن دندان های قدامی استفاده می کنند.

 

برای انجام اصولی روکش دندان می توانید به مرکز دندانپزشکی دکتر کابلی مراجعه نمایید.

روکش PFM:

گاهی برای تولید روکش، فلز و سرامیک را با یکدیگر ترکیب می کنند. به این نوع از روکش دندان PFM گفته می شود. لازم به ذکر است که در تولید این روکش دندانی معمولا فلز را در هسته ی مرکزی و پرسلن را در قسمت دیواره قرار می دهند. در حقیقت PFM ترکیبی از زیبایی و استحکام می باشد.

 

PFM چه مزیت هایی دارد؟

  • این نوع از روکش، در مقایسه با سایر روکش های دندانی از استحکام بیشتری برخوردار می باشد.
  • عمر این دست از روکش های دندانی نسبت به روکش های تمام فلزی کمتر و نسبت به روکش های تمام سرامیک بیشتر می باشد.

 

 

روکش PFM چه معایبی دارد؟

  • در این نوع از روکش ها سایش دندانی به مراتب بیشتر می باشد.
  • چینی یا سرامیک روکش با احتمال شکستگی یا لب پر شدن روبرو خواهد بود.
  • روکش PFM از زیرساز فلز تهیه می شود و به همین دلیل ممکن است لبه های فلزی آن در معرض دید قرار بگیرند. به همین دلیل از روکش PFM غالبا برای کاور کردن دندان های عقب دندان استفاده می کنند.
  • برای روکش PFM غالبا ضخامت بیشتری از دندان تراش داده می شود.

 

 

به چه علت باید دندان را روکش نمود؟

روکش دندان نوعی درمان است که خاصیت زیبایی نیز دارد. دندان های عصب کشی شده و یا دندان هایی که شدت تخریب در آنها زیاد می باشد را حتما باید روکش کرد. در ادامه مهمترین دلایل روکش کردن دندان را نام می بریم و در رابطه با هر کدام توضیحاتی را ارائه می دهیم:

  • زیبایی: بد رنگی دندان، جایگاه بد دندانی و… از جمله دلایلی هستند که روکش کردن دندان را الزامی می کنند. اگر هدف زیبایی باشد معمولا از روکش های سرامیکی استفاده می شود. گفتنی است که دندان عصب کشی شده در طول زمان دچار تیرگی می شود. این مشکل زیبایی دهان و دندان را تحت تاثیر قرار می دهد. روکش کردن از جمله مهمترین راه حل هایی است که به واسطه ی آن می توان زیبایی را به دندان ها بازگرداند.

 

 

  • اصلاح تاج: گاهی تاج دندان دچار آسیب می شود. ایجاد ترک، شکستگی و… از جمله صدمه هایی هستند که تاج دندان را دچار بد فرمی می کنند. برای رفع این مشکل می توان از روکش دندان استفاده کرد.

 

  • درمان عصب: درمان عصب، دندان را شکننده و گاها بد فرم می کند. با این حال گاهی تاج دندان شما به شدت آسیب می بیند و ترمیم های معمول نیز اصلاح کننده این آسیب نخواهند بود. آسیب وسیع دندان نیاز به عصب کشی یا درمان روت کانال را گریز ناپذیر می سازد. همانطور که قبل تر گفته شد چنین دندانی بسیار خشک و شکننده می شود و ممکن است بعد از سپری شدن مدتی کاملا از بین برود. در چنین شرایطی تنها روکش دندان می تواند دندان را احیا نماید. لازم به ذکر است که روکش مانند یک محافظ در اطراف دندان قرار می گیرد و از آن در برابر هرگونه فشار و نیرو مراقبت به عمل می آورد.

آیا روکش گذاشتن بر روی دندان عوارض دارد؟

ایجاد التهاب در ناحیه لثه، از جمله عوارض روکش دندان می باشد. لازم به ذکر است که این عوارض زمانی پدیدار می گردند که دندان به شیوه ای صحیح و اصولی روکش نشود.

اما جای هیچ گونه نگرانی نیست چون اگر شما دندانپزشک خوبی را انتخاب نموده باشید و دندانپزشک شما نیز لابراتوار خوبی را برای ساخت روکش انتخاب کرده باشد بروز چنین عوارضی تا حد زیادی قابل کنترل خواهند بود.

در ادامه بعضی از مهمترین عوارض روکش دندان را ذکر می کنیم و در رابطه با هر کدام توضیحاتی را ارائه می دهیم.

  • پوسیدگی دندان روکش شده: دندان روکش شده با سایر دندان ها تفاوتی ندارد. لذا مانند سایر دندان های موجود در دهان رعایت بهداشت دندان روکش شده الزامی است. با این حال گاهی پیش می آید که دندان زیر روکش دچار پوسیدگی شود. در چنین شرایطی چاره ای جز ترمیم دندان و تعویض روکش باقی نمی ماند.

 

 

  • عفونت: همانطور که پیش تر گفته شد، رعایت بهداشت برای دندان روکش شده باید در راس فعالیت های روزمره قرار بگیرد. با این حال گاهی ممکن است روکش دندان گیر غذایی داشته باشد و مواد غذایی در زیر آن جمع شوند. در چنین شرایطی تعویض روکش بهترین راه حل ممکن است. پس لازم است تا به پزشک متخصص مراجعه نمایید و از وی بخواهید تا معاینات اولیه را انجام دهد و تصمیم نهایی را بگیرد.

 

مهمترین عوارض ناشی از روکش دندان

 

  • بوی بد: دلایل متعددی برای بوی بد وجود دارند. فعالیت باکتری های بی هوازی، مهمترین این دلایل می باشد. گفتنی است اگر پوسیدگی در زیر روکش وجود داشته باشد و فرد دیر متوجه آن شود، این مهم می تواند به ایجاد بوی بد منجر شود. لازم به ذکر است که تشخیص پوسیدگی در زیر روکش تنها با عکس رادیوگرافی قابل انجام می باشد.

 

  • لق شدن: عدم رعایت صحیح بهداشت، پوسیدگی در زیر روکش را در پی خواهد داشت. به این دست از پوسیدگی، پوسیدگی ثانویه گفته می شود که لق شدن روکش دندانی نتیجه آن خواهد بود. ناگفته نماند که عدم تراش صحیح دندان، شسته شدن چسب روکش و… نیز از جمله مهمترین دلایلی هستند که به لق شدن روکش دندان منجر می گردند.

 

  • التهاب لثه: اگر بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت کنید، به احتمال بسیار ناچیزی ممکن است دچار التهاب لثه شوید. با این حال وقوع این دست از التهاب ها غیر ممکن نیست و عوامل مختلفی در ایجاد آنها دخیل است. چنانچه پس از روکش لثه شما قرمز رنگ شود و یا ورم کند، حتما و الزاما باید به پزشک متخصص مراجعه کنید تا وی این مشکل را بررسی کرده و در اسرع وقت آن را رفع نماید.

برای انجام خدمات مربوط به روکش دندان شما می توانید به مرکز دندانپزشکی دکتر کابلی مراجعه نمایید.

 

 

عمر روکش دندان چقدر است؟

در حالت ایده آل دندان های هر فرد باید تا پایان عمر در دهان او باقی بمانند و برای انجام فعالیت هایی چون گاز گرفتن و جویدن مواد غذایی به وی کمک کنند. اما متاسفانه عوامل متعددی وجود دارند که سبب می شوند تا دندان چنین کاربردی نداشته باشد. شکستگی، پوسیدگی، التهاب لثه و… از جمله این عوامل می باشد.

با این تفاسیر زمانی که دندان طبیعی نمی تواند چنین کارکردی داشته باشد، قطع به یقین دندان غیر طبیعی نیز نسبت به برخورداری از چنین کارکردی باز می ماند.

گفتنی است که عمر متوسط روکش دندان ۵ الی ۱۰ سال می باشد و کوتاهی یا بلندی عمر آن به جنس روکش دندان، بهداشت فردی و مراقبت های ویژه ارتباط مستقیمی دارد.

به طور قطع اگر شما بهداشت دهان و دندان را به خوبی انجام دهید، به طور مرتب به دندانپزشکی مراجعه نمایید و روکش با کیفیتی را نیز انتخاب کنید، عمر روکش دندان شما طولانی تر خواهد بود.

 

روکش دندان چه قیمتی دارد؟

جنس روکش، نوع آلیاژ استفاده شده، دستمزد دندانپزشک و… از جمله عواملی هستند که هزینه نهایی روکش دندان را تعیین می کنند.

گفتنی است که منظور از جنس روکش معمولا نوع آن می باشد. در حال حاضر روکش های متفاوتی در بازار موجود هستند که از این میان می توان به روکش های سرامیکی، فلزی، پرسلن، زیرکونیوم و… اشاره کرد.

باید گفت که روکش های PFM معمولا ارزان ترین و روکش های زیرکونیوم معمولا گران ترین روکش هایی هستند که در لابراتوار ساخته می شوند.

 

روکش کردن دندان چند مرحله دارد؟

مرحله اول تراش دادن دندان: در این مرحله دندانپزشک دندان را تراش می دهد تا فضایی را برای دندان جدید در دهان آماده سازد. سپس وی از دندان تراش خورده قالب گیری می کند و با توجه به رنگ سایر دندان ها رنگ مناسب را انتخاب می نماید. سپس متریال موجود را به لابراتوار می فرستد.

مرحله دوم: در این مرحله پزشک قالب فلزی یا زیرکونیوم را در دهان امتحان می کند.

مرحله سوم: در این مرحله پزشک پرسلن را در دهان امتحان می کند.

مرحله چهارم: در این مرحله روکش دندان کاملا آماده است و دندانپزشک آن را به بیمار تحویل می دهد.

 

 

 

چسب روکش دندان:

روکش دندان توسط چسب به دندان چسبانده می شود. گفتنی است که این چسب نوعی ماده زیست سازگار بوده و هیچگونه ضرری برای بدن ندارد. این ماده به صورت سمان مابین روکش و دندانِ زیر آن قرار می گیرد و این چنین روکش را بر روی دندان زیرین که به خوبی توسط دندانپزشک تراش خورده است ثابت نگه می دارد.

گفتنی است که چسب روکش دندان، انواع و مدل های گوناگونی دارد. نوع روکش دندان، شرایط دندان و… از جمله مهمترین مسائلی هستند که نوع چسب روکش را تعیین می کنند.

لازم به ذکر است که متریالی از جمله چسب دوقلو، چسب آهن و… نه تنها در این مورد مفید و تاثیرگذار نیستند که حتی می توانند بسیار مضر نیز باشند. همچنین لازم به ذکر است که چنین موادی تاثیرات بدی بر روی دندان خواهند گذاشت.

 

چرا روکش دندان سیاه می شود؟

پریدگی، شکستگی، نمایان شدن آلیاژ زیر روکش و… از جمله مهمترین دلایلی هستند که باعث می شوند روکش دندان سیاه شود. گفتنی است که مراجعه به دندانپزشک و تعویض روکش دندان می تواند در رفع این مشکل موثر باشد.

 

 

جمع بندی و نتیجه گیری:

  • روکش بر روی دندان هایی که به صورت گسترده تخریب شده اند گذاشته می شود و از آنها در برابر عوامل مخرب جلوگیری می کند.
  • روکش تمام فلز، روکش تمام سرامیک و روکش ترکیبی از فلز و سرامیک انواع مختلف روکش دندان را شامل می شوند.
  • نوع آلیاژ، مهارت دندانپزشک و… از جمله عواملی هستند که بر هزینه ی تمام شده ی این آیتم تاثیر می گذارند.
  • عمر روکش ۵ الی ۱۰ سال می باشد. جنس روکش دندان، بهداشت فردی و مراقبت های ویژه ارتباط مستقیمی با عمر روکش دارند.

برای انجام اصولی روکش دندان می توانید به مرکز دندانپزشکی دکتر کابلی مراجعه نمایید.

مشاوره و نوبت دهی