مجموعه دندانپزشکی و آموزشی

دکتر کابلــی فــرشچی

دندان مصنوعی

دندان مصنوعی یک ارگان غیر طبیعی است که می تواند جانشین دندان از دست رفته شود. این وسیله از پلاستیک و فلز تهیه شده و می تواند به خوبی بر روی لثه قرار بگیرد.

گفتنی است که دندان مصنوعی را یا به صورت کامل و یا به صورت تکه ای می سازند. اگر قصد دارید بیشتر راجع به آن بدانید، به شما پیشنهاد می دهیم تا انتها این مطلب را مطالعه کنید.

 

دندان مصنوعی، مزایا و معایب

دندان مصنوعی یک عضو متحرک یا ثابت است که به عنوان یک جایگزین خوب و مناسب برای دندان از دست رفته عمل می کند. افراد با استفاده از آن می توانند عملکرد طبیعی فک و دهان را بازیابند و افتادگی گونه و لب ها را از بین ببرند.

 

چند نوع دندان مصنوعی وجود دارد؟

این وسیله انواع مختلفی دارد که در ادامه آنها را نام می بریم و توضیحاتی را در رابطه با هر کدام ذکر می کنیم.

 

  • دندان مصنوعی کامل: اگر بیمار تمام دندان های خودش را از دست داده باشد، پزشک برای او دندان مصنوعی کامل را پیشنهاد می دهد. این وسیله در دو فک بالا و پایین قرار می گیرد.

گفتنی است که این نوع دندان مصنوعی، در دو نوع معمولی و فوری تهیه می شود.

مدل معمولی آن پس از کشیدن دندان های دائمی و همچنین بهبود وضعیت لثه ها (تقریبا ۸ الی ۱۰ هفته بعد) در دهان قرار داده می شود.

اما دندان مصنوعی فوری بلافاصله بعد از کشیدن دندان ها در دهان قرار داده می شود. هدف از تهیه این وسیله معمولا این است که در فاصله زمانی بین کشیدن دندان ها تا التیام لثه ها بیمار بدون دندان نباشد. گفتنی است که دندان متحرک می تواند اعتماد به نفس فرد را بیشتر نموده و به صحبت کردن و غذا خوردن بیمار کمک کند.

 

 

انواع دندان مصنوعی

 

  • دندان مصنوعی ثابت: به انواع ایمپلنت های دندان، دندان مصنوعی ثابت گفته می شود. این نوع دندان ها می توانند جایگزین دندان طبیعی شوند. بازیابی زیبایی و کارایی دندان ها از جمله اهداف کارگذاری ایمپلنت می باشد. شایان ذکر است که ایمپلنت های دندانی به استخوان فک متصل می شوند. به همین دلیل لازم است تا پیش از اقدام برای ایمپلنت دندان استخوان فک را ترمیم نمود. به این عمل الصاق استخوان گفته می شود.

 

  • پارسیل: دندان مصنوعی متحرک و تکه ای را پارسیل می نامند. این وسیله از یک دندان و یک پایه پلاستیکی که معمولا با لثه همرنگ است تشکیل می شود. گفتنی است که این پایه پلاستیکی وظیفه دارد تا دندان را بر روی لثه قرار دهد. استفاده از پارسیل معمولا مناسب بیمارانی است که تعداد زیادی از دندان های خودشان را از دست داده اند و به دلایلی نمی توانند از ایمپلنت های دندانی و یا بریج استفاده کنند. پارسیل یک روش درمانی خوب و کارآمد برای این دسته از افراد می باشد.

شایان ذکر است که پارسیل در صورتی کاربردی است که بیمار چند دندان طبیعی در فک بالا یا پایین داشته باشد. چرا که این وسیله تنها از طریق گیر دندانی می تواند در یک موضع ثابت گردد.

پارسیل ظریف و محکم است، ظاهری طبیعی دارد و تا حد زیادی می تواند زیبایی را به دهان بازگرداند.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با انواع دندان مصنوعی با مرکز دندانپزشکی دکتر کابلی  تماس حاصل نمایید.

 

 

 

 

ایمپلنت چیست؟

ایمپلنت یک نوع دندان مصنوعی ثابت است. این وسیله از یک پایه فلزی (غالبا از جنس تیتانیوم) تشکیل می شود.

گفتنی است که تیتانیوم با سلول های بدن سازگاری دارد و به همین دلیل استفاده از آن به اکثر افرادی که می خواهند دندان های از دست رفته ی خودشان را جایگزین نمایند توصیه می شود.

دندانپزشک پایه ایمپلنت را درون استخوان فک قرار می دهد و روکش را بر روی تاج آن می گذارد. به همین دلیل ایمپلنت بیشترین شباهت را به دندان طبیعی دارد و به راحتی می تواند زیبایی دندان را بازیابی نماید.

در کنار تمامی این مزایا باید گفت که ایمپلنت های دندانی می توانند توانایی جویدن را در افراد ایجاد نمایند.

 

مهمترین مزایای استفاده از دندان مصنوعی:

  • این وسیله جایگزین خوبی برای دندان های از دست رفته می باشد.
  • با وجود این آیتم لبخند زیباتر خواهد بود.
  • قالب و اسکلت دهان را سالم نگه می دارد.
  • باعث ماندگاری استخوان فک می شود و از تحلیل جلوگیری به عمل می آورد. البته این مورد تنها در رابطه با ایمپلنت های دندانی صادق است.
  • با وجود این وسیله فرآیند جویدن آسان خواهد شد.

 

 

مهمترین معایب استفاده از دندان مصنوعی:

  • دندان مصنوعی عمر محدودی دارد و احتمالا بعد از گذشت سالها به تعویض نیاز پیدا خواهد کرد.
  • قیمت این آیتم معمولا ارزان نیست.
  • عادت کردن به آن زمان بر خواهد بود.

 

 

چه نکاتی را لازم است در رابطه با استفاده از دندان مصنوعی رعایت نمود؟

مانند هر پروتز دیگری، نوع مصنوعی دندان نیز در ابتدا یک عضو کاملا بیگانه در دهان می باشد. بنابراین احتمالا هفته ها و حتی ماه ها طول بکشد تا شما به این عضو جدید عادت کنید. گفتنی است که سازگاری با این عضو جدید از فردی به فرد دیگر متفاوت بوده و اگر چه ممکن است یک نفر خیلی زود به آن عادت کند، اما فرد دیگر احتمالا دیرتر به آن عادت خواهد کرد.

به همین خاطر اگر به تازگی این وسیله را در دهان گذاشته اید، لازم است تا برای غذا خوردن کمی بیشتر وقت بگذارید. کوچک کردن غذا به تکه های ریز از جمله کارهایی است که به شما کمک می کند تا راحت تر و سریع تر غذا را میل نمایید.

احتمال دارد زمانی که برای بار اول دندان را در دهان گذاشته اید میزان ترشح بزاق در دهانتان افزایش پیدا کند. مطمئن باشید که این شرایط پایدار نخواهد بود و پس از گذشت چند هفته به حالت اول باز خواهد گشت. شما می توانید بزاق تولید شده را ببلعید و اینگونه به بهبود شرایط کمک نمایید.

ناگفته نماند که اگر دندان مصنوعی جای دندان از دست رفته را پر نکند، استخوان فک به احتمال زیاد تغییر شکل خواهد داد. این مشکل در صورت حاد بودن می تواند بر وضعیت قرارگیری دندان مصنوعی شما تاثیر بد بگذارد. همچنین این مشکل در هنگام صرف غذا می تواند شما را آزرده خاطر سازد. بر هم زدن فیزیک صورت نیز عارضه ای دیگر است که می تواند به واسطه ی این مشکل حادث گردد. شما می توانید با استفاده از بعضی چسب ها تحت عنوان چسب نگه دارنده ی دندان این مشکل را حل نمایید. اما اگر مشکل پیشرفت کند حتما باید آن را با پزشک متخصص در میان بگذارید.

 

 

چگونه می توان به بهترین شیوه ممکن از دندان مصنوعی مراقبت کرد؟

یادتان باشد که نگهداری آن هم به شیوه صحیح و اصولی از جمله مهمترین کارهایی است که لازم است در رابطه با دندان مصنوعی انجام شود. از آنجا که عادت کردن به این عضو جدید زمان بر است پیشنهاد ما به شما این است که صبور باشید و به بهترین حالت ممکن از آن مراقبت نمایید. در ادامه مهمترین نکات در رابطه با نگهداری از این وسیله را ذکر خواهیم کرد و در رابطه با آن توضیحاتی را ارائه خواهیم داد.

  • نحوه گذاشتن و برداشتن دندان را با دقت یاد بگیرید: پزشک متخصص وظیفه دارد تا نحوه گذاشتن و برداشتن نوع متحرک دندان را به شما آموزش دهد. به همین دلیل هر سوالی که در رابطه با این موضوع دارید را از وی بپرسید و اطمینان حاصل کنید که نسبت به این موضوع مشکلی نداشته باشید. یادتان باشد که تحت هیچ شرایطی جایز نخواهد بود که دندان مصنوعی را به زور در دهان بگذارید و یا آن را به زور از دهان خارج نمایید. پس نحوه گذاشتن و برداشتن نوع متحرک دندان را به دقت یاد بگیرید.

 

برای کسب اطلاعات بیشتر در اینباره با مرکز دندانپزشکی دکتر کابلی  تماس حاصل نمایید.

 

مهمترین ملاحظات پس از قرار دادن دندان مصنوعی

  • صبور باشید و برای عادت کردن به دندان جدید وقت بگذارید.
  • پس از قرار دادن دندان مصنوعی در دهان، تا مدت ها با آن احساس بیگانگی خواهید داشت. این حالت طبیعی است. تقریبا هفته ها به طول می انجامد تا شما به این عضو جدید عادت نمایید.
  • اگر می خواهید برای دفعات اول با دندان جدید غذا بخورید، بهتر است که این تجربه را با غذاهای نرم آغاز نمایید. سبزیجات نیم پز، لقمه های بسیار کوچک برنج، و غذاهای آبکی از جمله بهترین انتخاب ها در این باره خواهند بود.
  • اگر همچنان دندان دائمی و طبیعی در دهان دارید، بهتر است جویدن غذا را با آنها آغاز نمایید و سپس غذای نرم شده را با دندان مصنوعی بجوید. این عمل به شما در عادت کردن به  شرایط جدید کمک خواهد کرد.
  • اگر دندان شما خراب شد، سریعا به کلینیک دندان پزشکی مراجعه کنید.
  • اگر دندان شما لق شود، بیفتد و یا بشکند به هیچ عنوان جایز نیست تا آن را خم نمایید و یا هر گونه تغییری را در آن اعمال کنید. در این شرایط بهتر است تا در صورت امکان دندان را از دهان خارج نموده و به کلینیک دندانپزشکی مراجعه نمایید. یادتان باشد که شما به دلیل عدم برخورداری از تخصص در این زمینه به هیچ عنوان نمی توانید مشکل ایجاد شده برای دندانتان را رفع نمایید. پس باید کار را به متخصص بسپارید.

 

 

ملاحظات پس از استفاده از دندان مصنوعی

  • اگر زخمی در دهان شما ایجاد شد دندان مصنوعی را از دهان خارج کنید.
  • احتمال دارد که قسمت زیرین دندان مصنوعی کمی زخم شود. در صورت بروز چنین مشکلی بهتر است تا مسئله را با دندان پزشک تان مطرح نمایید. همچنین اگر دندان مصنوعی شما متحرک باشد و شما قادر به درآوردن آن باشید می توانید برای ساعاتی دندان را از دهان خارج نموده و به قسمت جراحت دیده فرصت بهبود دهید.

 

  • در هنگام شب از دندان مصنوعی مراقبت کنید.

 

  • اگر دندان شما متحرک است، بهتر است تا قبل از رفتن به رختخواب آن را از دهان خارج نموده و به دهان و لثه فرصت استراحت بدهید. همچنین لازم است تا هر شب با یک مسواک نرم دندان را برس بکشید و آن را به خوبی تمیز نمایید. این فرآیند از رشد و تکثیر باکتری ها جلوگیری به عمل می آورد.

 

  • حتما در طول روز مسواک بزنید.

 

  • چه دندان مصنوعی در دهان داشته باشید و چه چنین چیزی در دهان شما قرار نداشته باشد، حتما باید در طول روز مسواک بزنید. پزشکان دست کم دو بار مسواک زدن در طول روز را توصیه می کنند. همچنین کشیدن نخ دندان نیز از دیگر کارهای مهمی است که انجام آن در طول شبانه روز الزامی است و به بهداشت فردی دهان و دندان کمک می کند.

لازم به ذکر است که اگر شیوه صحیح مسواک زدن و نخ دندان کشیدن را بلد نیستید، بهتر است تا از پزشک متخصص در این باره سوال کنید و از وی بخواهید تا طرز صحیح آن را به شما آموزش دهد. به خاطر داشته باشید که مسواک زدن به جلوگیری از رشد باکتری ها و پلاک های دندان کمک می کند.

 

از چه مواردی باید پرهیز نمود؟

  • به هیچ عنوان دندان مصنوعی را با آب داغ نشویید.
  • از مواد شوینده ی آشپزخانه برای شستشو و تمیز کردن این وسیله استفاده نکنید.
  • از متریال ساینده برای شستشوی دندان استفاده نکنید.
  • مواد سفید کننده رخت شویی را برای شستشوی دندان استفاده نکنید.
  • به دندان مصنوعی الکل نزنید.
  • اگر قرار است از مواد ضدعفونی کننده استفاده کنید، حتما باید با تجویز پزشک باشد.

 

 

هزینه دندان مصنوعی چقدر است؟

فاکتورهای مختلفی بر هزینه نهایی دندان مصنوعی اثرگذار هستند. نوع دندان، جنس دندان، اندازه ی دندان (کامل یا تکه ای)، میزان تخصص پزشک و… از جمله عواملی هستند که بر قیمت نهایی دندان مصنوعی اثر می گذارند. پیشنهاد ما به شما این است که به منظور کسب اطلاع در رابطه با هزینه ی این آیتم با مرکز دندانپزشکی دکتر کابلی تماس حاصل نمایید.

 

جمع بندی و نتیجه گیری:

  • دندان مصنوعی به راحتی می تواند جایگزین دندان از دست رفته شود.
  • استفاده از این آیتم دارای مزایا و معایبی می باشد.
  • ماندگاری استخوان فک و جلوگیری از تحلیل لثه از جمله مزایای استفاده از دندان مصنوعی می باشند.
  • با وجود این وسیله در دهان فرآیند جویدن و میل نمودن غذا آسان خواهد شد.
  • عوامل مختلف و متعددی بر هزینه نهایی این آیتم اثرگذار می باشند.
مشاوره و نوبت دهی