کودکان
قطعا مراجعه به مطب دندانپزشکی برای تعداد زیادی از کودکان ترسناک و سخت است. در حقیقت کودکان از مطب دندانپزشکی می ترسند. هر چه سن کودک کمتر باشد، این روند برای او سخت تر به انجام خواهد رسید.
از این رو مهم است که دندانپزشک رابطه خوبی با کودک برقرار سازد.
به دلیل اهمیت این موضوع در این نوشته قصد داریم از دندانپزشکی برای کودکان و نکات مهم در این باره بیشتر بگوییم. همراه ما بمانید .
دندانپزشکی برای کودکان
دندانپزشک اطفال در طول دوران تحصیل آموزش های لازم در رابطه با نحوه برخورد با کودک را دیده است و به همین دلیل وی به خوبی می داند که چگونه با کودک برخورد نماید و مشکل وی را مرتفع سازد. در حقیقت این گروه از دندانپزشکان قادر هستند تا با به کار بردن بعضی از ترفند ها و روش ها مطب دندانپزشکی را به فضایی آرام و دلنشین تبدیل نمایند و این چنین از تبدیل گشتن این فضا به یک خاطره ترسناک در ذهن کودک جلوگیری به عمل آورند.
دندانپزشک اطفال کیست؟
یک متخصص حاذق، در حوزه دندانپزشکی اطفال وظیفه دارد تا دندان های کودکان و نوجوانان بازه سنی ۱ تا ۱۶ سال را بررسی نموده و در صورت وجود مشکل درمان های مورد نظر را به انجام برساند.
گفتنی است که متخصص این حوزه، ابتدا دوره عمومی دندانپزشکی را می گذراند و پس از پایان این دوره به ادامه تحصیل در شاخه دندانپزشکی اطفال اقدام می نماید. کار کلینیکی و کسب تجربه در این رابطه حائز اهمیت می باشد. امید می رود که پس از پایان این دوره، دندانپزشک، پاسخگوی تمام نیازهای این گروه سنی در حوزه دندانپزشکی باشد.
پروسه رشد دندان در کودکان و نوجوانان
دندان های شیری، دندان هایی هستند که در سال های ابتدایی زندگی در دهان فرد رشد می کنند. این گروه از دندان ها، در ۶ ماه اولیه بعد از تولد جوانه می زنند و رشد آنها تا دومین سال تولد ادامه پیدا خواهد کرد. در سن ۶ الی ۸ سالگی، دندان های شیری شروع به لق شدن و افتادن می کنند. رعایت بهداشت دهان و دندان چه برای دندان های شیری و چه برای دندان های دائمی الزامی است. اگر کودک به این مساله بی توجه بماند، دندان های او پوسیده خواهند شد و به خدمات دندانپزشکی نیاز پیدا خواهد کرد.
همانطور که قبل تر گفته شد، دندان پزشک اطفال وظیفه دارد تا مشکلات دندانی افراد حاضر در این گروه سنی را بررسی نموده و به رفع آنها اقدام نماید.
دندانپزشک اطفال کدام مراقبت های بهداشتی را ارائه می دهد؟
- دندانپزشک اطفال وظیفه دارد تا دهان کودک را معاینه نموده و خطر پوسیدگی دندانی را ارزیابی نماید.
- دندانپزشک اطفال وظیفه دارد تا روش های مراقبتی را آموزش دهد. گفتنی است که توصیه های تغذیه ای و روش های تمیز کردن دندان از جمله این روش های مراقبتی پیشگیری کننده می باشند.
- در صورت وجود پوسیدگی و مشکلاتی از این قبیل دندانپزشک اطفال وظیفه دارد تا به رفع مشکل بپردازد و پوسیدگی را برطرف نماید.
- ارائه مشاوره از دیگر وظایف دندانپزشک اطفال می باشد. از این رو وی وظیفه دارد تا در رابطه با درمان های پیشگیرانه از جمله ارتودنسی توصیه های لازم را ارائه نماید.
- در صورت وجود شکستگی و آسیب در ناحیه دندانی، دندانپزشک وظیفه دارد تا به برطرف نمودن آسیب ها بپردازد.
- عصب کشی، فلوراید تراپی، روکش و… از دیگر خدماتی هستند که توسط دندانپزشک کودکان ارائه می شوند.
دندانپزشک کودکان باید چه شرایطی را برای کودک فراهم کند؟
در وهله ی اول لازم است تا دندانپزشک رابطه ی خوبی را با کودک برقرار نماید. وی بایست نسبت به روش های موثر تعامل با کودک آگاهی داشته باشد و به خوبی آنها را به انجام برساند. به طور کلی او باید بکوشد تا امنیت خاطر کودک را فراهم آورد. گفتنی است چنانچه کودک در مطب دندانپزشکی بترسد و به طور کلی در صورت عدم جلب اعتماد از سوی دندانپزشک، دیگر نمی توان توقع همکاری از کودک داشت.
برخورد گرم و صمیمی، به ایجاد یک فضای مطلوب و قابل اطمینان کمک می کند و همین باعث می شود تا کودک دچار تشویش و اضطراب نگردد.
لازم به ذکر است که برخورد سایر کارکنان و پرسنل نیز حائز اهمیت می باشد. از لحظه ی ورود به مطب دندانپزشکی شرایط باید طوری کنترل شود که کودک اطمینان کند و آرامش او از بین نرود.
در سوی دیگر یک دندانپزشک اطفال حاذق و کارآزموده، زمان کافی را برای برقراری ارتباط با کودک صرف می کند و به طور مستمر در تلاش است تا با دقت و حوصله ی زیاد معاینات لازم را به انجام برساند و مشاوره های لازم را نیز ارائه نماید.
اگر کودک در مطب دندانپزشکی پرخاشگری کند وظیفه ی دندانپزشک کودکان چیست؟
از آنجا که تمامی رفتارهای کودک از ضمیر ناخودآگاه او نشات می گیرند گریه، زاری، بی طاقتی، پرخاشگری و… در زمان ترس طبیعی است. به همین دلیل نمی توان به کودکان خرده گرفت و یا آنها را سرزنش کرد. از این رو این وظیفه ی پزشک و کادر درمان است که کودک را آرام نموده، فضا را تلطیف کنند و طفل را نسبت به تکمیل روند درمان مشتاق نمایند.
همانطور که قبل تر گفته شد، دندانپزشک اطفال فردی است که آموزش های لازم را در این باره دیده است و به خوبی می تواند از پس مشکلات این چنینی برآید.
کلینیک دندانپزشکی اطفال باید چه شرایطی داشته باشد؟
روحیه کودکان بسیار لطیف، حساس و آسیب پذیر است. از این رو مرتبه ی اول که کودک به مطب دندانپزشکی مراجعه می کند بسیار حساس، حیاتی و تعیین کننده می باشد.
به همین دلیل دندانپزشک اطفال باید توجه داشته باشد تا فضایی که کودک برای دفعه ی اول در آن پا می گذارد به هیچ عنوان فضایی ترسناک و دلهره آور نباشد. لذا پر واضح است که محیط دندانپزشکی بایستی مختص به اطفال و کودکان فضاسازی شده باشد. رنگ های شاد، تزئینات مرتبط با کودکان، عکس ها و پوستر های مرتبط، اتاق بازی و سرگرمی و… از جمله آیتم هایی هستند که می توانند در ایجاد چنین فضایی دخیل باشند.
نکته ی مهم و رمز موفقیت در این است که تحت هیچ شرایطی کودک نباید احساس کند که به فضایی هراس آور و دلهره انگیز وارد شده است. چنین فضایی فکرِ فرار را به ذهن کودک متبادر می سازد. در عوض شرایط باید به گونه ای تدارک دیده شود که کودک برای دفعات بعدی نیز برای حضور در آنجا مشتاق باشد.
کلینیک دندانپزشکی سینا با ایجاد فضا و شرایط مناسب آماده خدمت رسانی به مراجعه کنندگان کودک می باشد.
شما با مراجعه به مرکز دندانپزشکی دکتر کابلی می توانید از خدمات خوبی در این باره بهره مند شوید.
چرا والدین باید در سنین پایین از دندان های کودکشان مراقبت کنند؟
هر چه دندان های شیری سالم تر باشند و یا در محیط سالم تری رشد نمایند این امر بر کیفیت دندان های دائمی اثر گذار خواهد بود. از این رو مراقبت از دندان های شیری امری بسیار مهم و حیاتی است. کما اینکه غفلت از آن افراد را با دندان هایی پوسیده و نامرتب در سنین بزرگسالی روبرو خواهد کرد.
هزینه های مربوط به دندانپزشکی نیز نکته ی مهم دیگری است که در این باره حائز اهمیت می باشد. پیشگیری به موقع و رسیدگی به وضعیت دهان و دندان تاثیر به سزایی بر هزینه های مربوط به دندانپزشکی در سنین بالاتر خواهد داشت.
مهمترین خدمات مربوط به حوزه دندانپزشکی کودکان:
- فلورایدتراپی: روش های مختلف و بعضا متفاوتی به منظور جلوگیری از پوسیدگی دندان وجود دارند. فلوراید تراپی یکی از مهمترین آنها است. متخصصان دندانپزشکی از جمله متخصصان دندانپزشکی کودکان با تجویز این فرآیند مینای دندان را تقویت نموده و از جرم گرفتگی و پوسیدگی دندان ها ممانعت به عمل می آورند.
گفتنی است از آنجا که پیشگیری بهتر از درمان است، جلوگیری از پوسیدگی دندان بهتر از هزینه کردن برای درمان دندان های پوسیده می باشد. از این رو فلوراید تراپی اهمیت دارد.
- شیاربندی دندان: دندان کودکان اغلب شیارهای متعددی دارد و به همین دلیل سطح آن تنها با مسواک کشیدن تمیز نمی شود. از این رو متخصص دندانپزشکی کودکان، از وسیله ای تحت عنوان سیلانت استفاده می کند و با کمک آن به شیاربندی دندان و پر کردن فاصله های کوچک دندانی اقدام می نماید. این فرآیند به جلوگیری از پوسیدگی دندان و ریشه ی آن کمک ویژه ای می کند.
با اهمیت ترین خدمات در حوزه دندانپزشکی اطفال
- باندینگ: باندینگ دندان از رایج ترین خدماتی است که در کلینیک دندانپزشکی کودکان به انجام می رسد. در توضیح این فرآیند گفتنی است که باندینگ معمولا زمانی انجام می شود که شکستگی های جزئی در دیواره ی دندان وجود داشته باشد. دندان های جلویی از جمله اعضایی هستند که توسط باندینگ قابل ترمیم می باشند. در فرآیند باندینگ معمولا از مواد مقاوم و همرنگ با دندان استفاده می کنند. این مواد به قدری استحکام دارند که در طول دوران رشد کودک ماندگاری خودشان را حفظ می نمایند.
- ارتودنسی: در بیشتر موارد دندان ها به دلایل ژنتیکی دچار بی نظمی می شوند. همچنین عادات بد کودک از جمله مکیدن انگشت و… از جمله دلایل ایجاد بی نظمی در دندان می باشد. به همین دلیل و برای پیشگیری از وقوع چنین مشکلاتی والدین باید مراقبت دندان های کودک باشند و او را نزد متخصص ارتودنسی ببرند. لازم به ذکر است که بازه سنی ۷ الی ۱۲ سال زمان طلایی برای انجام ارتودنسی دندان می باشد. ناگفته نماند که مراجعه به موقع هم از وقوع مشکلات پیچیده تر جلوگیری به عمل می آورد و هم مانع هدر رفتن هزینه خواهد شد.
اهمیت مراقبت های دوره ای دندانپزشکی برای اطفال
والدین معمولا تمایل دارند تا حال عمومی فرزندشان خوب باشد و آنها را بدون هیچگونه مشکل همیشه در صحت و سلامت ببینند. وقوع بیماری در ناحیه دهان و همچنین وجود درد و عفونت در این ناحیه سبب می شود تا دندان های شیری کودک دچار پوسیدگی شده و همین موضوع شرایط را برای درد و ناخوشی فرزندان فراهم می آورد. در سوی دیگر وقوع درد در ناحیه دهان باعث می شود تا کودکان از غذا خوردن پرهیز کنند که همین موضوع بر رشد کودک و قدرت بدنی او تاثیر منفی می گذارد. گفتنی است که این موضوع سبب می شود تا بدن کودک ضعیف شود. بدیهی است که هیچ والدی تمایل ندارد تا فرزند دلبندش را در چنین شرایطی ببیند. از این رو افراد می توانند با فراگیری مسائل مربوط به بهداشت دهان و دندان و همچنین با مراجعه منظم به کلینیک های دندانپزشکی درصد وقوع چنین مشکلاتی را کاهش دهند.
مهمترین توصیه ها برای مراقبت از دندان کودک
- باورهای قدیمی را کنار بگذارید و به دندان های شیری فرزندتان اهمیت بدهید. هیچ گاه نگویید که این دندان ها دائمی نیستند پس مراقبت کردن از آنها اهمیت ندارد.
- اگر فرزند شما در بازه سنی ۶ الی ۱۶ سال است دست کم سالی یکبار به کلینیک دندانپزشکی کودکان مراجعه کنید. دندانپزشک دندان های فرزند شما را معاینه می کند و دستورالعمل های لازم را ارائه می نماید.
- یادتان باشد که پیشگیری بهتر از درمان است. پس پیش از حاد شدن مشکل از وقوع آن پیشگیری کنید.
- برای انجام چکاپ و همچنین برای دریافت خدمات دندانپزشکی کودکان به کلینیک های مجهز و استاندارد مراجعه نمایید. یادتان باشد که شما با مراجعه به مرکز دندانپزشکی دکتر کابلی می توانید از خدمات خوبی در این باره بهره مند شوید.
- عادات غذایی نادرست را بشناسید و آنها را بهبود ببخشید. به عنوان یک توصیه کلی باید گفت که غذاهای حاوی قند و نشاسته برای سلامت دندان کودک مضر می باشد.
کلام آخر:
- دندانپزشک کودکان کسی است که در طول دوران تحصیل آموزش های لازم در رابطه با نحوه رفتار با کودک را دیده است. وی نسبت به این امر اشراف کافی دارد و به همین دلیل به خوبی می داند که چگونه با کودک برخورد نماید و مشکل وی را حل کند.
- دندانپزشک کودک به خوبی می داند که محیط دندانپزشکی به هیچ عنوان نباید محیطی ترسناک و دلهره آور باشد. وی محیط دندانپزشکی را مختص به اطفال فضاسازی می کند.
- اگر شما والد فرزندی هستید و فرزند شما در بازه سنی ۶ الی ۱۶ سال قرار دارد لازم است دست کم سالی یکبار به کلینیک دندانپزشکی کودکان مراجعه نمایید.
- پیشگیری بهتر از درمان است. دندانپزشک دندان های فرزند شما را معاینه می کند و دستورالعمل های لازم را ارائه می نماید.
- شما با مراجعه به کلینیک دندان پزشکی سینا می توانید از خدمات خوبی در این باره بهره مند شوید.